Na co zwrócić uwagę, kupując karmę dla psa?

To od właściciela psa w dużej mierze zależy jego prawidłowy rozwój. Każdego dnia podejmuje decyzję o tym, czym nakarmić swojego czworonożnego przyjaciela. I choć, kupując karmę 'z najwyższej półki’, może mu się wydawać, że zapewnia mu, to co najlepsze, zdarza się, że rzeczywistość jest zupełnie inna. Rynek produktów dla zwierząt jest bardzo duży. Asortymenty sklepów stacjonarnych, jak i internetowych są bogate i różnorodne. Opakowania na pozór jakościowych karm, przyciągają wzrok dzięki kolorowej etykiecie. Jednak to nie design powinien być czynnikiem wyboru produktu, a jego skład i jakość. Dlatego przed dodaniem go do koszyka, warto sprawdzić co dana karma dla psa ma w środku i z czego została wyprodukowana. Na co zwrócić uwagę, czytając skład karmy? Jaka powinna być najlepsza sucha karma dla psa?

Składniki odżywcze w karmach. Jak prawidłowo interpretować treść opakowania?

Zarówno jeśli chodzi o mokre, jak i suche karmy, zasada czytania etykiety produktu jest zawsze taka sama. W pierwszej kolejności należy pamiętać, że to na której pozycji znajduje się dany składnik, ma znaczenie. Elementy wymieniane na początku stanowią największy udział składu. Dlatego jeśli dana sucha karma nie ma na pierwszym miejscu mięsa, jest to sygnał ostrzegawczy, aby zbadać jej zawartość jeszcze bardziej wnikliwie. Warto także przyjrzeć się procentowej zawartości wody. Karma sucha nie powinna zawierać więcej niż 10% wody. Wyższe wartości mogą powodować rozwój pleśni.

Czego nie może zabraknąć w diecie młodych i dorosłych psów?

Codzienne menu czworonoga powinno być odżywcze i dostarczać mu wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym, wybór produktu, będącego bazą diety, nie może być przypadkowy. W grupie podstawowych składników odżywczych psów znajduje się przede wszystkim białko, odpowiadające m.in. za prawidłowy rozwój mięśni. Ważne są także dobre tłuszcze, jednak podobnie jak w przypadku żywienia człowieka, tak i zwierząt, należy pamiętać, aby nie dostarczać ich organizmowi w nadmiarze. Do nadwagi mogą również prowadzić zbyt duże ilości węglowodanów. Ich odpowiednia porcja zapewnia pupilowi energię. Dobre karmy dla psów zawierają dodatkowo witaminy takie jak A, D3, E, kilka z grupy B, kwasy omega3, kwas foliowy oraz glikozaminę.

Czego nie powinna mieć w składzie karma dla psa?

Kupując suchą karmę należy przyjrzeć się wypełniaczom w jej składzie. Niektóre zboża dodawane w celu uzupełnienia składu mięsa mogą być źle tolerowane przez niektóre psy i powodować alergie oraz uczulenia. Dlatego bezpiecznym rozwiązaniem jest karma dla psa bezzbożowa. Warto również zwrócić uwagę na sztuczne konserwanty. BHA, BHT oraz E 324 wykazują właściwości rakotwórcze. Poza tym jakościowe produkty dla pupila nie potrzebują barwników i aromatów, których niestety nie brakuje w wielu karmach.

Bezzbożowa sucha karma dla pupila

Czysty skład karmy, to gwarancja lepszego trawienia. Chcąc, zapewnić swojemu czworonogowi jak najlepsze warunki, warto uważnie selekcjonować wybierane produkty. Na rynku można się już spotkać z bezzbożową karmą, korzystnie wpływającą na procesy metaboliczne, a w konsekwencji na lepsze samopoczucie psa. Dodatkowo w jej składzie znajduje się odpowiednia ilość mięsa, a tym samym i białka, czyli budulca tkanki mięśniowej zwierzaka. Sucha karma bogata jest jednocześnie w odżywcze kwasy tłuszczowe omega-3, minerały czy witaminy z grupy B. To bezpieczne rozwiązanie dla czworonogów z różnego rodzaju alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.

Potrzeby żywieniowe psa są bardzo różne. Niezależnie jednak od indywidualnych preferencji, każdy czworonóg wymaga odpowiedniego odżywienia, dzięki któremu może się rozwijać. Wybierając karmę, należy kierować się nie tylko ładnym opakowaniem, ale przede wszystkim jej składem. Jakościowe produkty są pozbawione zbędnych wypełniaczy i kolorantów, a ich bazę stanowi mięso. Warto czytać etykiety, dzięki nim ma się pewność, że zakupiona karma nie zaszkodzi pupilowi.

 

Artykuł sponsorowany

Rekomendowane artykuły

0 komentarzy

  1. Najważniejsze, by nie było słabego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *